31 Ekim 2015 Cumartesi

Albert Camus-Yabancı-Kitap Yorumu

Spoiler içerebilir!
Hani bir oturuşta okunan kitaplar vardır ya işte Nobel Edediyat Ödülü de almış yazar Albert Camus'un, Yabancı kitabı onlardan biri, şahane bir eser. 52.baskısı var elimde kitabın daha çok baskısı olacağı kesin. 
Kitap iki bölümden oluşuyor. Hikaye baş karakterimiz Meursault'ın yaşlılar yurdunda (bakımevi) kalan annesinin ölüm haberinin verildiği telgrafla başlıyor. Ve ilk sayfadan sarıyor sizi hikaye... 
Meursault karakteri biraz Franz Kafka'nın dönüşüm kitabını hatırlattı bana. Her iki romanda da kendini soyutlamış karakterler var. İki kitapta yabancılaşma dışlanma temalarını işlese de Gregor Samsa topluma boyun eğen bir karakterdi. Meursalt'ınsa topluma boyun eğen değil sıradışı ilginç bir karakteri var. Kendi doğrularıyla yaşayan, kendini sorgulamayan biri. Öyle ki Meursalt'ın yaşadıklarına hiç üzülmüyorsunuz. 

 Hikayeye dönecek olursak ikinci bölüm nedensizce öldürdüğü bir Arap'ın suçundan dolayı Meursault'ın tutuklanıp sorgulanmasıyla başlıyor. 
Sorgulanma sürecini ve Meursault'ın adam öldürme suçundan çok annesinin ölümünden sonraki davranışlarının yargılandığını görüyoruz. 
Kitabın kısa ve öz oluşu hikayeyi canlı tutmuş.
Son olarak okuma listenizin en başına alın bu harika kitabı.

"İnsan madem ki ölecektir, bunun nasıl ve nerede olacağının önemi yoktur"


Can Yayınları
Yabancı- Albert Camus
111 sayfa






1 yorum:

  1. Merhabalar,

    Albert Camus’un en önemli yapıtlarından biri olarak kabul edilen ‘’Veba’’ romanından beni en çok etkileyen 24 alıntıyı okumanız üzere ben de sizinle paylaşmayı çok isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/albert-camus-veba-romanindan-24-etkileyici-alinti/

    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil