12 Haziran 2016 Pazar

Richelle Mead - Sessizler - Kitap Yorumu


Yayın Tarihi 2016-05-02
Sayfa Sayısı: 306
Cilt Tipi: Karton Kapak
Yayınevi:Ephesus Yayınları
“Son derece orijinal bir hikâye. Her parçası Fei’in güzelim krizantemleri gibi zarifçe işlenmiş. Sessizler, sadece bir ustanın ellerinden çıkabilecek nitelikte bir aşkı ve hayatı resmediyor. RichelleMead’in kusursuz anlatımı kimseyi şaşırtmamalı. Ancak bu hikâye kesinlikle herkesi şaşırtacak.” Margaret Stohl, Icons’ın yazarı ve uluslararası çoksatar Beautiful Creatures romanlarının ortak yazarı “Titizlikle kurgulanmış hikâyesi, büyüleyici Doğu sihri ve zengin bir hayal gücünün ürünü olan dünyasıyla heyecan verici bir roman.” ALISON GOODMAN, Eon ve Eona’nın New York Times çoksatar yazarı (Tanıtım Bülteni)
SESSİZ BİR KÖYDE...
BİR KIZ, İLK DEFA BİR SES DUYUYOR...
VE İÇİNDE, HALKINI KORUMASINI SAĞLAYACAK BİR GÜÇ UYANIYOR...
Fantastik bir kitap olsa da, son sayfalara kadar fantastik olayların gerçekleşmediğini belirteyim. Kitabı ilk gördüğümde, böyle bir konusu olabileceğini tahmin etmemiştim. Evet kitabın adı Sessizler ama ne bileyim bir dağın zirvesinde yaşayan tüm köy halkının duyma yetilerini zamanla kaybetmiş olmaları ve görme yetilerinin de kaybolmaya başladığını okumak beni biraz şaşırttı.
Köyde yapılan işler: Ressamlık, Madencilik ve Dilencilik.
Ressamlık:Ressamlar yaşanan her şeyle ilgili kayıt tutuyorlar. Çıraklar tüm gün gözlemlerini yapıp sonrada gördüklerini resmediyorlar ve bu resmettikleri şeyleri köy meydanındaki platformda sergiliyorlar. Saygın bir konuma sahipler.
"Görev yerlerinize gidin. Unutmayın, gözlem yapacaksınız. Hiçbir şeye karışmak, müdahale etmek yok."
Madencilik: En ağır iş. Köye gıda gelmesi için metal çıkaran kişiler.
Dilencilik: Artık hiç bir iş yapamayacak halde olanlar.
Diğer köylere ulaşım yıllar önce geçitin kapanmasıyla son bulmuş. Topraklar verimsiz ve başka köylere de ulaşım olmadığından Madencilerin çıkardığı metaller karşılığında çok az gıda gönderen ( sevk hattıyla) Sorumlu diye adlandırılan bir kişi var.
Sorumlu şöyle yazmış: "Önerdiğiniz şey, her şeyden önce bunca yıldır size gösterdiğimiz cömertliğe karşı yapılmış bir saygısızlık. Ceza olarak önümüzdeki hafta boyunca tayın daha da azaltılacak. Belki böylece sistemin dengesini daha iyi anlarsınız."
Ana Karakterimiz Fei bir ressamdır. Aynı zamanda kız kardeşi de bir ressam. Fei'nin işitme duyusu geri gelince bir şeyler değişmeye başlıyor. Dış dünya ile ilgili hiçbir bilgileri bulunmayan ve yıllardır süre gelen sisteme gözü kapalı inanan bir köy halkı için bazı şeyleri değiştirmeye çalışmak gerçekten zordur.
"Belki bazı şeylerin değişmesinin vakti gelmiştir, dedi Li Wei"
Kitabın farklı bir atmosferi var. Konunun işlenişini,kurgusunu sevdim.Fei'nin verdiği mücadele ve sonlara doğru o sessiz çığlıklar etkileyiciydi.Mistik ve efsanevi şelerin yer alması hoşuma gitti. Eğer fantastik ögeler olmasaydı da dram olarak da başarılı bir roman olabilirdi.
"Fei,dikkatli ol. Neler yapabileceklerini gördün. Kanla besleniyorlar."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder