12 Haziran 2016 Pazar

Gerald Messadie - Martin Heidegger’le Aşk ve Suç Yaşamım - Kitap Yorumu


Yayın Tarihi: 2016-04-14
Sayfa Sayısı: 184
Cilt Tipi: Karton Kapak
Yayınevi: Destek Yayınları
“Düşünüyorum da ben, Grethe, o anda, saat dokuza çeyrek kalaya doğru Fasonenstrasse’de üç odalı bir dairede, kelimelerin gücünün farkına vardım.” Kendi halinde, ara sıra arkadaşlarıyla buluşan, o gecelerin sonunda sevişen, hayat pırıltısını kaybetmiş sıradan bir çift. Bir akşam tesadüfler sonucu evlerine gelen ve kendini ünlü filozof Martin Heidegger olarak tanıtan bir misafir. “Burada kalın” diyorlar. “Bu saatte otel bulmak zordur.” Ve hayatları sonsuza kadar değişiyor. Evin sahibesi Grethe bu sıra dışı hikâyeyi hapishanedeki bir hücreden anlatıyor. Neden orada? Suçu ne? Martin Heidegger’e ne oldu? Kısa, öz cümleler. Çıkmaza girmeyen net düşünceler. Kadınlık meselelerinin ve cinselliğin enfes anlatımı. Gerald Messadié’nin evlilik kurumu ile kişisel özgürlük arasındaki çatışmanın ürettiği ikilemler üzerine yazdığı en sert romanlardan biri olan “Martin Heidegger’le Aşk ve Suç Yaşamım” toplumsal dayatmalara bireysel başkaldırışın edebiyat yoluyla gerçekleştirildiği ilk ve en cesur eserlerdendir. (Tanıtım Bülteni)
Kitabın ilk sayfalarından Grethe'nin hapisanede olduğunu ve hikayesini anlatmak istediğini öğreniyoruz. Böylece hikayenin en başına dönüyoruz.
Grethe evli bir kadındır ve sıradan bir hayatı vardır. Ta ki evlerine gelen misafir, Martin Heidegger'le tanışana kadar.
Ne oldu da Grethe hapisaneye düştü? diye bir merak sardı beni. Başta kocasını öldürdüğünü düşünmüştüm. Kitabın sonuna doğru neler olduğunu, neden hapisanede olduğunu öğreniyoruz.
Kitapta cinsellik ön planda. Tabi buna ek olarak hayata dair eleştirilerde söz konusu. Kitap Özgürlük kavramı üzerinde duruyor ve bunu yaparken de Grethe'nin o sıradan hayatının nasıl değiştiğine tanık oluyoruz. Bazı kararları beni ciddi anlamda şaşırtsa da, karakterlerin aykırı yaşamını okurken okuduklarım çok gerçekçi geldi. Sanırım bu tarz yaşamların olduğunu televizyon dizi ve filmlerinde izlemiş olduğum için. Kitapta Almanca kelimeler görmek hoşuma gitti :)
Kitaptan Alıntılar
"...İNSANLAR NE KADAR PARALARI OLURSA BU SAÇMALIKLARI DAHA FAZLA TÜKETİYOR. DAHASI, HİÇBİR İHTİYAÇLARININ OLMADIĞI ŞEYLERİ ALMAK İÇİN BORÇLANAN İNSANLAR VAR."
"... iNSANLAR, ARTIK SADECE MAL İÇİN YAŞIYORLAR, ALMAYA VE SATMAYA ÖYLESİNE ALIŞIYORLAR Kİ KENDİLERİ MALA DÖNÜŞÜYOR. HER ŞEYİN FİYATINI BİLİYORLAR AMA HİÇBİR ŞEYİN DEĞERİNİ BİLMİYORLAR."
"İNSANDA EN İLGİNÇ OLAN ŞEY, ONU HEP BAŞKA BİR ŞEY ARAMAYA YÖNELTEN ŞU DOYUMSUZLUĞU."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder